نگاهی تاریخی به جنبش معلمان از سال1340 تا دهه اول انقلاب
شریف امامی در اسفندماه سال 1339 کابینه خود را به مجلس شورای ملی معرفی کرد و پست وزارت فرهنگ رابه دکتر جهانشاه صالح سپرد .
نخست وزیر هنگام اعلام برنامهها ی خود گفت : «راجع به حقوق معلمان بایستی به اطلاع برسانم که با تبعیض فاحشی که نسبت به آنها شده، لازم بود که توجهی به حقوق آنهابشود وبالاخص آنهایی که حقوقهای پایین میگرفتند، که این کار شده است...».
در جلسه روز یکشنبه دهم اردیبهشت ماه سال 1340 جهانشاه صالح وزیر فرهنگ لایحه "اشل حقوقی جدید فرهنگیان" را تقدیم مجلس شورای ملی کرد . به موجب این لایحه حداکثر حقوق اموزگاران 10600 ریال وحقوق دبیران 14500 ریال پیش بینی شده بود .
تعدادی از معلمان شهر تهران به دعوت باشگاه مهرگان که ریاست ان با محمد درخشش بود، برای اعتراض به لایحه اشل حقوقی، از صبح روز سهشنبه 12 اردیبهشت ماه سال 40 در میدان بهارستان مقابل مجلس شورای ملی تجمع کردند . صدای شعارهای معلمان در صحن علنی مجلس شنیده میشد. ماموران برای متفرق کردن معلمان از ماشینها ی آبپاش استفاده کردند .
خانممعلمها که در صف جلو ایستاده بودند سرتاپا خیس شدند. چند نفر از معلمان مرد از پیادهرو وارد میدان شدند تا سرلولههای آب رابه سمت دیگری بگردانند. یکی از آنها معلم جوان 29 سالهای بود به نام ابوالحسن خانعلی .سرگرد ناصر شهرستانی رئیس کلانتری بهارستان که از دست معلمها کلافه شده بود مستقیماً با اسلحه کمری شلیک کرد . گلولهای به سر ابوالحسن خانعلی خورد وخون او سنگفرش میدان بهارستان را رنگین کرد . دونفر هم مجروح شدند....
معلمان فریاد می زدند و شعار میدادند ( علیه دولت ونخستوزیر ). ماموران تیر هوایی شلیک میکردند وعدهای از آنها با باتوم معلمها را میزدند. میدان بهارستان به گفته شاهدان محشر کبری بود !
صدای تیراندازی پلیس وسروصدای معلمان در صحن مجلس شنیده میشد. مجلس هم مشغول بررسی لایحه اشل حقوقی معلمان بود که یکی از نمایندگان از جا بلند شد وگفت : بیرون معلمان را میکشند ما اینجا لایحه حقوق معلمان رابررسی می کنیم ! به دنبال این سخنان جلسه مجلس به هم خورد...
... برخی از مبارزین مسلمان مانند احمداحمد در خاطرات خود ابوالحسن خانعلی را "معلم متدین دبیرستان جامی" نامیدهاند. به نوشته احمد احمد ، خانعلی از همکاران خود با سوادتر بوده است .
متن کامل را در ادامه مطلب بخوانید